1963

Opening kantoor Jan Hendrikstraat

De Nutsspaarbank groeide in de jaren vijftig uit haar voegen. Het bestuur begon daarom na te denken over een nieuw pand. De beoogde locatie was letterlijk om de hoek: aan de Jan Hendrikstraat.

Afbeelding
Bijkantoor Nutsspaarbank aan de Jan Hendrikstraat Den Haag
Afbeelding
Parkeerterrein in 1956 achter de Nutsspaarbank, vanaf de Jan Hendrikstraat.
Parkeerterrein in 1956 achter de Nutsspaarbank, vanaf de Jan Hendrikstraat.

Dichtbij huis

In de twintigste eeuw ontwikkelde de Nutsspaarbank zich steeds meer van een charitatieve spaarbank naar een professionele en zakelijke instelling. Hiermee ging ook groei gepaard. De bank werd steeds groter en had daardoor behoefte aan meer ruimte. Kijkend naar de vorige gebouwen, aan de Dagelijkse Groenmarkt en aan het Westeinde, was het niet verrassend dat de bank een nieuwe locatie wederom dichtbij huis zocht. Deze werd om de hoek van Het Nutshuis gevonden, aan de Jan Hendrikstraat.

Lucas & Niemeijer

In 1960 besloot de gemeente Den Haag de grond aan de Jan Hendrikstraat te verhuren aan de Nutsspaarbank voor 70.000 gulden per jaar.

De bank nam architectenduo Jan Lucas en Henk Niemeijer in de arm om het gebouw te ontwerpen. De twee mannen waren bekend in de regio. Zo waren onder meer het Rijswijkse winkelcentrum In de Bogaard, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie aan de Schedeldoekshaven in Den Haag en winkelcentrum Babylon van hun hand.

Kort nadat Lucas en Niemeijer hun ontwerp presenteerden, begon de bouw. Een groot kantoorgebouw verrees op het stuk grond dat ooit diende als parkeerterrein. Voor de bouw hiervan moest overigens ook de Aart van der Leeuwschool aan de Laan 5 wijken. De school verhuisde in 1962 naar de Ruysbroekstraat 1.

Opening

In 1963 was het gebouw klaar. Toenmalig burgemeester Kolfschoten opende het kantoor op 16 december van dat jaar door geld op een spaarbankboekje in te leggen. Maar de Nutsspaarbank was niet de enige die in het grote pand zetelde. Het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT) vestigde hier een districtskantoor en ook het politiebureau Buitenhof nam zijn intrek in het gebouw.

Overigens bleef Het Nutshuis om de hoek altijd officieel het hoofdkantoor. Vanaf 1963 verhuisden alle publieksactiviteiten van de bank naar de Jan Hendrikstraat. Alleen de directie liep sinds die tijd nog door de statige ontvangsthal van het monumentale pand aan de Riviervismarkt. Alle spaarders moesten zich voortaan melden aan de Jan Hendrikstraat.

Doorgang naar de Nutstuin

Inmiddels neemt het Ibis Hotel het grootste deel van het gebouw in. Toch is er nog een mooie verbinding met Het Nutshuis: via een doorgang in het pand aan de Jan Hendrikstraat stap je zo de Nutstuin in.