Nutstuin

Soms ontdek je zomaar ineens een verborgen schat in de stad. De Nutstuin is zo’n plek die veel mensen al blij heeft verrast, maar voor veel anderen nog altijd een onbekende parel is. Tussen de fruit- en notenbomen, bijenkasten en een vijver vol lelies kun je heerlijk op adem komen van het drukke stadsleven. Er staan banken op zowel zonnige als schaduwrijke plekken, maar je mag ook gewoon lekker met een kleedje in het gras zitten. Krijg je tijdens je bezoek aan de tuin zin in een verkoelend drankje, vers taartje of verrassende lunch? Dan staat het terras van Juni Café voor je klaar!

Energie in de Nutstuin

Twee windmolens op het dak van de parkeergarage (je kunt ze vanuit de tuin nét zien) en zonnepanelen op de kas en omliggende daken zorgen voor een berg aan energie. Hoeveel precies, dat kun je zien op het display in de tuinkas.

Water in de Nutstuin

In de tuin wordt hard gewerkt om het water (zowel uit de vijver als uit de hemel) optimaal te gebruiken. In de kelder onder het naastgelegen Ibis Hotel bevindt zich een tank waar wel 40.000 liter in kan. Dit water komt van de daken van de omliggende gebouwen en wordt gebruikt om de hangende tuin te bevoorraden.

Stadsbeestjes

In de Nutstuin vind je een heleboel diertjes, vooral in de zomer. Van rozemarijngoudhaantjes in de lavendelplanten tot de bijenvolken in de bijenkasten. Vooral de vijver is een favoriete leefplek van veel stadsbeestjes. Een paar van de vele vijverbewoners op een rijtje: eenden, kikkers, voorn (kleine visjes), larven van de eendagsvlieg, larven van de kokerjuffer, zoetwatervlokreeft, zoetwaterpissebed, slingerwormen en zoetwaterslakken.

Klik op onderstaande foto’s om ze te vergroten.

X