Er is in West-Europa vermoedelijk geen controversiëler kledingstuk dan de niqaab: de gezichtssluier die alleen de ogen vrijlaat. In veel landen is hij verboden. Iedereen heeft er wel een mening over. Maar wie zijn eigenlijk die vrouwen die ervoor kiezen iets te dragen wat zoveel discussie oproept? Wat vinden ze belangrijk, mooi en grappig?

Fotografe Saskia Aukema bezocht niqaabdraagsters in binnen- en buitenland en werd verrast. De vrouwen waren zoveel sterker, kleurrijker en genuanceerder dan ze vooraf had gedacht. Hoewel ze voor de bijna onmogelijke taak stond mensen te portretteren die zich niet willen laten zien, is het haar gelukt beetje bij beetje een wereld te onthullen die voor de meesten van ons zo moeilijk te begrijpen is. Op dit moment is Saskia bezig met een crowdfund actie om een fotoboek van haar werk te kunnen maken. Wil je haar steunen, dan kan dit hier: https://www.voordekunst.nl/projecten/5142

Naast het werk van Saskia Aukema is de installatie performance Tele_Trust te zien. Voor de internationaal gepresenteerde performance installatie Tele_Trust ontwierpen kunstenaarsduo Lancel/Maat een interactieve ‘DataSluier’. Door middel van sensoren in deze sluier communiceert de drager met de buitenwereld en onderzoekt vragen over zichtbaarheid, privacy en vertrouwen in de stedelijke omgeving en online.’

Speciaal randprogramma bij de expo Too busy being awesome

Too busy being awesome na zonsondergang

Op zaterdag 27 mei een speciaal randprogramma bij de tentoonstelling Too busy being awesome met de interactieve installatie Tele_Trust van Lancel en Maat, een rondleiding door fotograaf Saskia Aukema), een filmprogramma (met een voorbespreking van een antropoloog) en een Iftar maaltijd. Eten vanaf 21.48 uur.

Dans van de zeven sluiers

Speciaal voor deze avond maakte regisseur Miranda Lakerveld van World Opera Lab de voorstelling Dans van de zeven sluiers, naar aanleiding van het incident afgelopen zomer toen een vrouw op het strand van Nice gedwongen werd door de Franse politie om zich te ontdoen van hoofddoek en tuniek. In een wervelende voorstelling worden mythische en religieuze verhalen over de sluier bijeengebracht. Na afloop van de voorstelling is er een gesprek met Saskia Aukema en Miranda Lakerveld.

X