september, 2019

05sep(sep 5)11:0030nov(nov 30)16:00Solo&Happy?!DO 5 SEP t/m ZA 30 NOV | gratis toegangCategorie:Expositie

Tentoontstelling Solo&Happy?! Het Nutshuis Den Haag

“In Den Haag voelt 52 procent van de mensen zich in meer of mindere mate eenzaam.” Deze krantenkop schokte dit voorjaar veel mensen. Tegelijk roept het bericht veel vragen op. Wat is eenzaam, wat is alleen? Er bestaat geen eenduidig antwoord. Jong of oud, levend in afzondering of omringd door geliefden; iedereen kan zich op zijn eigen manier eenzaam of alleen voelen. Eenzaamheid kan weer overwaaien en je sterker maken, maar ook langdurig en zelfs levensbedreigend zijn. De tentoonstelling Solo&Happy?! laat uiteenlopende mensen in en buiten Den Haag zien die alleen en/of eenzaam zijn – omdat ze ervoor gekozen hebben alleen te leven, omdat de omstandigheden zo waren of omdat het hen gewoon overkwam.

Een huisdier brengt veel vreugde, verhalen en energie in het leven van mensen. In haar project Een aaibaar thuis portretteert Sanne Gielens (1991) alleenstaande Haagse bewoners met hun huisdier. Welke rol spelen de honden, poezen en andere dierbare beesten in de levens van deze stadsgenoten?

Lotte van Gaalen (1990) maakt audioverhalen. In deze expositie presenteert Lotte een luisterinstallatie over enig kinderen uit verschillende generaties. De 14-jarige Anna, 29-jarige Abel en 67-jarige Margo vertellen onder andere over het verlangen naar reuring en over ouders voor wie je in je eentje moet zorgen.

Gegrepen door het verhaal van een Rotterdamse man die in eenzaamheid overleed, deed Minsook Kang (1985) onderzoek naar alleen sterven in Nederland. In haar multimediale installatie neemt de in Zuid-Korea geboren kunstenaar de bezoeker mee in een aantal van haar ontdekkingen en observaties.

‘Himono onna’ is de term voor Japanse vrouwen die bewust niet op zoek zijn naar liefde of een vaste relatie; een groep die de laatste jaren flink groeit. Dat deze vrouwen geen relatie willen, betekent niet per definitie dat ze tegen trouwen zijn. Integendeel, veel Japanse singles willen dolgraag de trouwdag van hun dromen beleven. Dat doen ze dan ook – alleen. De in New York wonende fotograaf Naomi Harris (1973) portretteerde een aantal van deze Japanse solo-bruiden.

Van thuistuinen tot kerstdiners; Fonds 1818 ondersteunt in de regio veel eenzaamheidsprojecten van organisaties en betrokken wijkbewoners. In de tentoonstelling belichten we in woord en beeld één van de recente projecten: de School voor Eenzijn. Op de in juni 2019 geopende school leren ervaringsdeskundigen je met behulp van een speciaal ontwikkelde methodiek met gevoelens van eenzaamheid omgaan.

Kijk, praat en luister mee tijdens het live programma. Met performances, filmvertoningen en interviews tijdens Hoogtij en Kamera Kultura. Eenzaamheid is ook het thema van het Fonds 1818 Magazine dat je vanaf begin oktober op deze site gratis kunt bestellen.

De tentoonstelling Solo&Happy?! wordt geopend op woensdag 4 september om 17.00 uur in Het Nutshuis. Wees welkom! 

Tijd

donderdag 05 september 11:00 - zaterdag 30 november 16:00

X