mei, 2019

24mei(mei 24)11:0017aug(aug 17)16:00Stadsbeestjes: Zoom in op insecten24 mei t/m 17 augustus - gratis toegangCategorie:Expositie,Tuin

Ze worden door de meeste mensen over het hoofd gezien, angstig weggejaagd of harteloos vertrapt: insecten. De kleine beestjes verdienen echter een lofzang en een lintje. Zonder insecten geen veelheid aan gewassen. Zonder insecten geen vruchtbare bodem. Zonder insecten geen leven? Op die vraag weet niemand nog het precieze antwoord. Maar duidelijk is dat insecten onmisbaar zijn – óók in de stad, óók in Den Haag. In Het Nutshuis kun je deze zomer met de hele familie inzoomen op onze wonderlijke en nuttige stadsbeestjes.

Natuurkenners en -beschermers luiden massaal de noodklok: in de afgelopen dertig jaar is meer dan driekwart van de insecten verdwenen. De belangrijkste oorzaken zijn het verlies van leefgebied en het gebruik van pesticiden in de intensieve landbouw. Deze ontwikkelingen maken het alleen maar noodzakelijker dat we goed zorgen voor een ander natuurgebied: de stad.

Onze biologische Nutstuin met bijenkasten en een vijver is dé plek voor de familietentoonstelling Stadsbeestjes. Zes studenten van de opleiding Grafisch Ontwerpen aan de KABK maakten interactieve installaties over vier insecten: de pissebed, de nachtvlinder, de wilde bij en de mier. In tekst, beeld en opdrachten kun je ontdekken hoe deze diertjes hun steentje bijdragen aan een gezond stadsleven – en wat je zelf kunt doen om het leven van de insecten zo prettig mogelijk te maken.

Wist je bijvoorbeeld dat de mier niet onder doet voor de beste vuilnisman? In Manhattan verorberen mieren jaarlijks bijna duizend kilo afval op de New Yorkse straten. Nog zo’n goede opruimer, op en in de bodem, is de pissebed. Dit woelende ‘zeediertje op het land’ maakt de grond los, waardoor regenwater makkelijk wordt opgenomen. De rol van de wilde bij (bestuiven en daardoor in stand houden van veel groente- en fruitsoorten) is bij de meeste mensen bekend. Maar wist je al wat je zelf kunt doen om de wilde bijen blijer te maken? Maai niet alle gazons in de stad zo glad als biljartlakens, maar maak ruimte voor bloemrijk grasland. Eén specifieke bloemsoort, de avond-koekoeksbloem, zou niet bestaan zonder een andere belangrijke bestuiver: de nachtvlinder.

Het Nutshuis biedt niet alleen ruimte aan dit insectenviertal. De Haagse kunstenaar Hans Eijkenboom verandert de Nutstuin in een enorm insectenhotel waarin uiteenlopende stadsbeestjes kunnen neerstrijken. Ook insecten die ver buiten Den Haag leven krijgen een plek in de tentoonstelling. Zo verzamelde sonoloog Yvonne Freckman voor haar audio-installatie Sonic Savannah insectengeluiden op de grens van Zuid-Afrika en Botswana.

Kinderworkshops op de woensdagmiddag
Naast de creatieve opdrachtjes in de tentoonstelling zelf organiseert Het Nutshuis in totaal twaalf kinderworkshops op de woensdagmiddag. Alle nieuwsgierige insectenonderzoekers van 6 tot 12 jaar kunnen onder meer een vriendelijk bijenvolk ontmoeten, een duik nemen in het rijke bodemleven én meegaan op een groots kleine-beestjes-avontuur.
Zie de agenda voor data en ticketverkoop.

Beeld: Studio Het Mes

Tijd

vrijdag 24 mei 11:00 - zaterdag 17 augustus 16:00

X