november, 2018

20nov(nov 20)16:0002feb(feb 2)16:00My Human Rights HeroCategorie:Expositie

Wie is jouw mensenrechtenheld en waarom? Wij stelden deze vraag aan inspirerende mensen met uiteenlopende achtergronden. Kunstenaar Julia Brants verbeeldde hun antwoorden aan de hand van unieke portretten gemaakt door fotograaf Gregor Servais. Het resultaat: een tentoonstelling die jong en oud inspireert en aan het denken zet over mensenrechten.

Wist je dat er bijna negentig mensenrechten zijn? Ze zijn bedoeld om iedereen ter wereld, ook jou, te beschermen tegen machtsmisbruik en een waardig leven te bieden. De dertig belangrijkste rechten werden op 10 december 1948 door de internationale gemeenschap vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hoewel dit het meest vertaalde document ter wereld is, weten velen in binnen- en buitenland niet waar zij als mens recht op hebben. En hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die deze rechten verdedigen. Niet zelden stellen mensenrechtenhelden met gevaar voor eigen leven misstanden aan de kaak. Want gelijke kansen voor iedereen, vrijheid van meningsuiting en bijvoorbeeld privacy zijn niet overal vanzelfsprekend.

Om hier aandacht voor te vragen en de zeventig jaar oude maar nog steeds actuele verklaring tastbaar te maken, presenteert My Human Rights Hero de inhoud van dit historische document in een vorm die door iedereen te verstaan is. Daarnaast vertellen bekende en minder bekende personen in deze prikkelende tentoonstelling wie de inspiratiebronnen zijn voor hun eigen mensenrechtenwerk. Onder hen de Amerikaanse advocaat Christina Moreno, Ralph Groenheijde (medeoprichter van TrashUre Hunt), Marcel Kleizen van Humanity Cab en Kathleen Ferrier, politica en deskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

My Human Rights Hero is een initiatief van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Nederland in samenwerking met Het Nutshuis, Netherlands Helsinki Committee, Kinder- en jongerenrechtswinkel Den Haag en NJCM. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Fonds 1818.

       

Tijd

dinsdag 20 november 16:00 - zaterdag 02 februari 16:00

X