maart, 2019

31mrt11:0013:00Kamera Kultura: laat je horenzondag 31 maart 11.00 - 13.00 uurCategorie:TalkshowTickets € 15 p.p.

Ibu Taswi, weduwe van Rawagede, fotograaf Suzanne Liem

Sluit maart af met Kamera Kultura in Het Nutshuis! Inspirerende gesprekken, pakkende optredens, een verse en verrassende brunch van Juni Café en een betrokken presentator: Jellie Brouwer (bekend van NTR Kunststof).

Waarom heeft Nederland niet veel eerder een helpende hand uitgestoken? De rechtszaak van de ‘weduwen van Rawagede’ roept deze vraag onmiddellijk op. Op 9 december 1947 executeerden Nederlandse militairen 431 mannen in het dorpje Rawagede op West-Java. Nederland hulde zich vervolgens decennialang in stilzwijgen. Tot 2009, toen een aantal inmiddels hoogbejaarde weduwen de Nederlandse Staat aanklaagden. Fotograaf Suzanne Liem portretteerde de procederende vrouwen, die hun zaak wonnen en ook weduwen uit Sulawesi de kracht gaven om hun recht te zoeken. Haar werk maakt deel uit van de tentoonstelling Indo, Indië, Indonesië: Door de ogen van generatie NU, die t/m 6 mei te zien is in Het Nutshuis. Jellie gaat met Suzanne in gesprek over onder andere dit project.
Tevens licht Suzanne een tipje van de sluier op van haar nieuwe project ‘Kinderen van de Oorlog’ waarvoor zij op zoek is naar kinderen en kleinkinderen van personen die een rol hebben gespeeld in de dekolonisatie-oorlog, zowel aan Nederlandse als aan Indonesische kant. Tijdens het interview toont Suzanne een selectie van dit nieuwe werk in beeld.

Direct, verstaanbaar, gericht op het publiek: in your face. Deze termen gelden zonder meer voor het genre Spoken Word. “Het idee dat jongeren en literatuur niet van harte samengaan mag nu echt wel in de prullenbak”. Aldus Babs Gons, de ‘grande dame’ van het Spoken Word. Op vele podia in binnen- en buitenland brengt de Amsterdamse schrijver, performer en theatermaker haar zelfgeschreven verhalen tot leven. Op de laatste dag van maart verrast zij het Kamera Kultura-publiek met een onvervalste voordracht.

Terwijl de Nederlandse politie supersnelle Audi’s inzet om de criminaliteit te bestrijden, wordt de fabrikant van Audi in meerdere landen vervolgd wegens grootschalige fraude. Wat doet dit met het vertrouwen van de burger in een rechtvaardige overheid? “De bereidheid van burgers om zich aan regels te houden, wordt in hoge mate bepaald door de mate waarin de overheid en haar beleid als legitiem worden gezien.” Aldus Marnix Eysink Smeets, directeur van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties. Jellie gaat met Marnix in gesprek over de ondermijning van de Nederlandse rechtsorde.

Muziek komt deze aflevering van twee bevlogen mannen die uitblinken op accordeon en gitaar: de Jolly Mangos. Sander Kuin en Coen Gulcher trokken hun muzikale spoor al door vele landen, van Italië tot Colombia. Overal waar ze spelen zoeken ze de lokale muziek op. Hierdoor zijn de verschillende invloeden van over de hele wereld in hun repertoire terug te horen. We kunnen nu proberen om die aanstekelijke sound te omschrijven, maar veel leuker is het om er zelf naar te luisteren. Dat kan, in deze documentaire Bon Ami én natuurlijk op 31 maart in Het Nutshuis!

Tijd

zondag 31 maart 11:00 - zondag 31 maart 13:00

X