december, 2018

18dec(dec 18)11:0002feb(feb 2)16:00Gentle OpponentCategorie:Expositie

Vanaf 18 december wordt de huidige tentoonstelling in Het Nutshuis, My Human Rights Hero, uitgebreid met de jaarlijkse expositie van vier eindexamenstudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK): Indra Gleizde, Caspar von Eugen, Daniela Rosca en Jill Verweijen. De veelbelovende fotografen laten zich inspireren door het 70-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Indra Gleizde wordt geraakt door het zelfbewuste karakter van veel mensenrechtenactivisten. Zeker in deze tijd, waarin zoveel mensen krampachtig bezig zijn met het oppoetsen van hun imago, valt de nederigheid van iconische mensenrechtenactivisten op. Wat maakt hen anders en bijzonder? Met haar audiovisuele installatie Only a human nodigt Indra de bezoeker uit om nederigheid in zijn of haar eigen karakter te ontdekken.

Belangrijke momenten worden vaak verzegeld en aan de wereld gepresenteerd via een eenvoudig gebaar: de handdruk. De manier waarop iemand een hand schudt, impliceert mogelijk iets over wie deze persoon is. De beruchte handdrukken van President Trump worden gezien als een middel om te intimideren en macht te tonen, terwijl Nelson Mandela de handdruk heeft gebruikt als een symbool van verzoening en in sommige gevallen als een verklaring van overwinning. In zijn project Shake up, Shake down analyseert Caspar von Eugen de handdruk als gebaar.

De VN en de FBI schatten dat wereldwijd continu meer dan 750.000 mensen actief zijn op websites waar kinderen seksueel worden misbruikt. Daniela Rosca toont aan dat de technologische vooruitgang weliswaar dit horrorscenario in de hand heeft gewerkt, maar óók de oplossing kan bieden. In haar multimediale, driedimensionale installatie Host – Router – Router – Host gaat Daniela in op de toepassing van digitale middelen in de strijd voor mensenrechten. Eén van die ontwikkelde tools is een virtueel gecreëerde jongen waarmee daders kunnen worden opgespoord.

Prestigieuze beroepen die voorheen door mannen werden gedomineerd, feminiseren in rap tempo. Een fascinerend voorbeeld is de uitvaartsector. Naar schatting tachtig tot negentig procent van de pas opgeleide begrafenisondernemers of -planners is een vrouw. Door deze ontwikkeling veranderen begrafenissen van sfeer en toon: ze worden persoonlijker en er is meer aandacht voor creativiteit en rituelen. Met de vrouwelijke kistdrager als inspiratiebron maakte Jill Verweijen een video over de kracht en groeiende invloed van de vrouw.

 

Beeld: project Jill Verweijen.

Tijd

dinsdag 18 december 11:00 - zaterdag 02 februari 16:00

X