maart, 2019

15mrt19:0023:00Hoogtijvrijdag 15 maart 19.00 - 23.00 uurCategorie:Expositie

Hoogtij The Seen and Unseen

Speciale gast uit Jakarta: Irwan Ahmett
In onze tentoonstelling Indo, Indië, Indonesië: Door de ogen van generatie NU belichten vijf makers uit Nederland en Indonesië de erfenis van de koloniale tijd. Het is een erfenis die tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar is. Eén van de makers, beeldend kunstenaar Irwan Ahmett, komt speciaal uit Jakarta naar Den Haag. Sluit je tijdens Hoogtij aan bij een van de drie rondleidingen met Irwan! Laat je door hem meevoeren in de wereld van mythen, rituelen en geesten die nog altijd springlevend zijn in de Indonesische samenleving.

Bekijk de film The Seen and Unseen
De kracht van het onzichtbare wordt niet alleen bezongen in de multimediale installatie van Irwan, maar ook in onze intieme Filmkluis. Hier vertonen we tweemaal The Seen and Unseen (2018, Kamila Andini). De Indonesische speelfilm, over een tienjarige tweelingbroer en -zus waarvan het jongetje terminaal ziek is, vraagt nadrukkelijk van de kijkers om hun Westerse bril af te zetten en de logica te laten varen. Bekijk hier de trailer van de film.

Tentoonstelling hele avond open
Zoals altijd is de volledige tentoonstelling in Het Nutshuis tijdens Hoogtij tot laat op de avond geopend. Naast de installatie van Irwan Ahmett bevat de expositie documentair werk van twee fotografen en een journalist/podcastmaker. Zo legde Eric Kampherbeek de sporen van het koloniale verleden vast tijdens een fietstocht over de Grote Postweg op Java. Suzanne Liem maakte aangrijpende portretten van de ‘weduwen van Rawagede’. De inmiddels hoogbejaarde vrouwen verloren in 1947 hun mannen verloren in een door Nederlandse militairen aangericht bloedbad. In 2009 klaagden zij met succes de Nederlandse Staat aan. Dichterbij huis, in en rond Den Haag, bleef journalist Lara Nuberg die korte audioverhalen maakte waarin vijf mensen openhartig reflecteren op het Indisch zijn in Nederland.

Rondleidingen door Irwan Ahmett: 20.00 uur, 21.00 uur en 22.00 uur
Filmvertoningen The Seen and Unseen (83 min.): 19.30 uur en 21.30 uur

Over Hoogtij
Hoogtij is een feest voor wie van kunst houdt. Van White Cube tot underground, van meer gevestigde kunst in de galeries en instellingen tot experimentele kunst, installaties en performances bij de kunstenaarsinitiatieven en in de openbare ruimte. Je kunt het allemaal bezoeken tijdens deze culturele Haagse rondgang. Trek tussen 19.00 en 23.00 uur je spoor door de stad en ga niet voorbij aan Het Nutshuis! Benieuwd naar de andere deelnemende organisaties? Zie de site van Hoogtij voor het volledige programma.

Voertaal van de rondleidingen is Engels. De film is Indonesisch gesproken en Engels ondertiteld.
Hoogtij is gratis toegankelijk.

Tijd

vrijdag 15 maart 19:00 - vrijdag 15 maart 23:00

X