september, 2018

07sep(sep 7)11:0017(sep 17)16:00Waar gaan we heen?Categorie:Expositie

Wat doe je als het water je omringt? Als je straat, huis, spullen, jijzelf en je geliefden niet zijn opgewassen tegen het stijgende water? Deze vraag staat centraal in twee (multimedia-)installaties die op het eerste gezicht als ver van ons bed voelen, maar wellicht dichterbij ons staan dan we durven te denken: Where will we go? van fotojournalist Kadir van Lohuizen en de Waterland van fotograaf Hugo Schuitemaker.

Als veelgeprezen fotojournalist concentreert Kadir van Lohuizen zich op onderbelichte gebeurtenissen in de wereld die hij voor een lange tijd volgt. Zo zag hij de afgelopen twintig jaar door zijn lens al conflicten in Afrika, vluchtelingen in Afghanistan en het leven langs en op de zeven wereldrivieren. Voor zijn project Where will we go? bezocht Van Lohuizen uiteenlopende plekken die geconfronteerd worden met de humanitaire consequenties van de stijgende zeespiegel: Kiribati, Fiji, de Carteret-eilanden in Papoea-Nieuw-Guinea, Bangladesh, de kustlijn van Guna Yala in Panama, Yorkshire en Miami.

Van Lohuizen fotografeerde en interviewde gezinnen die nog gedeeltelijk in getroffen gebieden wonen en andere familieleden die al naar een veiliger terrein zijn verhuisd. Vaak wordt vergeten dat het kwaad al is geschied voordat gebieden permanent overstromen. Bij te hoog water raakt land onvruchtbaar en drinkwater vervuild.

Enkele zeer verontrustende verwachtingen: Kiribati moet op termijn zijn hele populatie verplaatsen, het op kalksteen gebouwde Miami moet tegen het jaar 2060 worden geëvacueerd, in Bangladesh zullen tot het jaar 2050 vijftig miljoen mensen uit de deltaregio moeten verhuizen en niemand weet in dit stadium waarheen. “En over tweehonderd jaar is Amsterdam wellicht aan de beurt,” aldus Van Lohuizen.

Dit laatste rampscenario heeft fotograaf Hugo Schuitemaker naar het heden gehaald in zijn project de Waterland: een krant waarin een fictieve watersnoodramp uit het jaar 2016 herdacht wordt aan de hand van de verhalen van slachtoffers. Echte mensen laten zien wat het voor hen zou betekenen als het hier nu overstroomt. De verhalen worden in de krant afgewisseld met een geïllustreerde reconstructie van de overstroming. De Waterland is huis-aan-huis verspreid in het ‘rampgebied’. Voor de expositie in Het Nutshuis maakt Hugo Schuitemaker een installatie naar aanleiding van zijn krant.

Tijd

vrijdag 07 september 11:00 - maandag 17 september 16:00

X