november, 2018

03nov20:00ENFF On Tour: GámerCategorie:FestivalTickets € 8,00

Details programma:

In de aanloop naar het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) organiseert het festival een On Tour-special in Het Nutshuis met een bijzondere vertoning van Oleg Sentsovs speelfilmdebuut Gámer. De Oekraïense regisseur zit gevangen in een Russische cel om aandacht te vestigen op de onterechte opsluiting van Oekraïense demonstranten tegen de Russische invasie. Vanuit zijn cel hield hij een 145 dagen durende hongerstaking waar hij nu gedwongen uit is gehaald. Volg ons op Facebook voor alle actuele informatie over de situatie.

Puberjongen Alex leeft een kansarm bestaan in een klein dorp in Oekraïne. De relatie met zijn moeder verslechtert, van schoolprestaties valt niet eens meer te spreken. Zijn enige venster op de wereld is in de digitale arena van competitieve schietspellen op de computer. Daar staat Alex bekend als Koss, een talentvolle gamer die kans heeft op de wereldtitel. Alex gaat voor die top en mag naar Los Angeles om mee te doen aan een prestigieus toernooi. Maar wat als wereldkampioen worden niet de oplossing van zijn problemen gaat zijn? En wat als hij niet eens wint?

Sentsovs speelfilmdebuut uit 2011 is een teder portret van Oekraïense jongeren zonder blik op de toekomst. Op een bepaalde manier voelt Gámer daardoor als een melancholisch vooruitzicht op de Russische annexatie van de Krim die enkele jaren later zou volgen. De non-acteurs die in Sentsovs film cybercafés en middelbare scholen bevolken, hadden daarna hele andere problemen aan hun hoofd dan digitale schietspellen.

Gámer staat ook voor het voortijdige einde van Sentsovs veelbelovende regiecarrière. In 2015 werd hij door de Russische staat gearresteerd en veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, wegens zijn betrokkenheid in de protesten tegen de Russische invasie. In de gevangenis hield hij een langdurige hongerstaking om aandacht te vestigen op dit onrecht tegen hem en zijn medegevangenen. Omdat zijn situatie levensbedreigend werd, is hij gedwongen uit de hongerstaking gehaald.

ENFF en Het Nutshuis staan met deze vertoning van Gámer stil bij de situatie van Oleg Sentsov. Zijn verhaal en film vormen de gelegenheid om het in een verdiepend programma te hebben over de relatie tussen Rusland, Oekraïne en de rest van de wereld. Gasten zijn onder anderen de in Nederland woonachtige Oekraïense regisseur Mariia Ponomarova die in de korte documentaire May 9th haar relatie met Oekraïne onderzoekt.

Oekraïene, 2011 | Regie: Oleg Sentsov | 93 minuten (+ 30 minuten verdiepend programma) | Oekraïens met Engelse ondertitels

Tijd

zaterdag 03 november 20:00

X