Tuin

Mei 2011 was het eindelijk zo ver. Na ruim een jaar breken, bouwen en planten, werd de Nutstuin geopend voor onze bezoekers.

 

De Nutstuin is een volledig biologische stadstuin met fruit- en notenbomen. Zonnepanelen zorgen voor de energievoorziening. Buurtbewoners verzorgen een kleine moestuin in het complex. Ook staan er bijenkasten. Het ontwerp voor de tuin is gemaakt door de Delftse tuinarchitect Jos van de Lindeloof.

 

Belangrijkste opdracht aan tuin- en landschapsarchitectenbureau Jos van de Lindeloof was een tuin te ontwikkelen als groen rustpunt in de stad, waar bewoners en mensen die in de stad werken ontspanning kunnen vinden. Dit is gerealiseerd door o.a. bankjes te plaatsen zowel op zonnige als schaduwrijke plekken. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om gewoon lekker in het gras te zitten.

 

Tweede opdracht aan Van de Lindeloof was te zorgen dat de tuin duurzaam is. Dat betekent dat er gebruik is gemaakt van inheemse planten en bomen en dat er met milieuvriendelijke materialen is gewerkt.

 

De tuin heeft ook een podiumfunctie gekregen. De Nutstuin is immers een verlengstuk van Het Nutshuis. In de zomermaanden staat De Nutstuin centraal in de programmering met o.a. yoga , concerten en Open Air Cinema.

 

Buiten de programma’s om is de Nutstuin 6 dagen per week geopend voor publiek.  Op het rustige terras of op een kleedje op het gras is het heerlijk toeven in de zon. De appels en pruimen mogen worden geplukt en voor hen die een dagje buiten willen werken is Wifi beschikbaar.

 

Appels en peren

In de tuin staat een grote variëteit aan plantensoorten. Ze hebben met elkaar gemeen dat het allemaal  planten zijn die van nature in Nederland voorkomen. Om te voorkomen dat het alleen maar ‘kijk groen’ is, viel de keuze op het planten van appel- en perenbomen, een boom met walnoten en struiken met hazelnoten.

 

Kassen en moestuin

Langs de zijmuur van de tuin staan kassen en een deel van de tuin is ingericht als moestuin. Vrijwilligers verbouwen hier groenten. Dat kan van alles zijn, van worteltjes en sla tot oud-Hollandse groenten die bijna niet meer op ons dagelijks menu voorkomen.  Bij het kweken van de groente wordt er geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Het dak van de kas bestaat uit zonnepanelen zodat we voor een deel onze eigen energie kunnen opwekken.

 

Bijen en insecten

Begin april 2011 zijn er bijenkasten in de Nutstuin geplaatst. Het volk dat de kasten bewoont is een vriendelijke soort die het stuifmeel uit de Nutstuin en uit de tuinen in de omgeving haalt.
We willen de bijen in onze tuin de kans geven een nieuwe kolonie te vormen.

 

Een goede gezondheid van een tuin blijkt ook uit de aanwezigheid van veel insecten. Net als de bijen zorgen zij voor de bestuiving van planten en bloemen. Ook zijn ze de natuurlijke schoonmakers van de natuur. Zo eten ze bladluizen en dode planten. Om te zorgen dat er veel insecten naar de tuin komen, is er een insectenhotel geplaatst. Dit bestaat onder andere uit stokken, buizen, stukken hout en riet waartussen de beestjes een goed plekje kunnen vinden. Insecten zijn niet alleen nuttig maar ook leuk om te bestuderen, vooral voor kinderen. Hiervoor is het insectenhotel een geschikte plek.

 

Water

De vijver in het midden van de tuin wordt gevoed met regenwater. Het hemelwater van de panden rondom de tuin verdween in het verleden in het riool. Met de komst van de tuin is dit veranderd. Het regenwater stroomt nu rechtstreeks de vijver in. Op die manier hoeft geen gebruik gemaakt te worden van leidingwater om de waterpartij te vullen en op peil te houden.

 

Openingstijden

De Nutstuin is het gehele jaar gratis toegankelijk op ma t/m vrij van 9.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 9.30 uur tot 17.30 uur (niet op feestdagen). De ingang is aan de Jan Hendrikstraat naast het Ibishotel of via de hoofdingang van het Nutshuis. Honden zijn niet toegestaan.

 

X