De gemiddelde Nederlander gooit vijftig kilo goed voedsel per jaar weg en is daarmee een van de grootste voedselverspillers van de wereld. Hoewel iedereen het ermee eens zal zijn dat dit moet veranderen, zit het probleem natuurlijk niet alleen bij de consument. In alle schakels van grond tot en met gft-afval gaat enorm veel voedsel verloren.

In de eerste week van oktober staat het All About Food Festival in Het Nutshuis helemaal in het teken van voedselverspilling. Aan het woord komen duurzame en sociale ondernemers en Haagse pioniers die het tij succesvol proberen te keren. Op het filmscherm leven mensen een half jaar van voedselafval. In de tuin gaan kinderen op ontdekkingsreis met hun stempelkaart. Aan tafel serveren we ‘geredde gerechten’ waarvan ook jíj (blind) kunt proeven. Praat, kijk, denk en eet je mee?

Agenda

All About Food for Kids
Woensdag 2 oktober
13.30 – 17.00 uur

We horen de bakfiets al rinkelen en kip Anita al kakelen: de Zelfmaakman is in aantocht! In de Nutstuin parkeert hij voor een middag zijn magische bouwwerk en kunnen de kinderen genieten van zijn kleurrijke en grappige voorstelling over een wereld waarin alles wordt hergebruikt. Maar er is méér te doen tijdens All About Food for Kids. 

Kijk hier voor meer informatie en kaartjes.

Taste of Waste
Woensdag 2 oktober
18.30 – 21.30 uur

Je hebt eetcafés die werken met lokale en duurzame producten. Er zijn podia waar je inspirerende verhalen over voedsel kunt horen. Soms kom je initiatieven tegen die je op een speelse en grappige manier bewust maken van eerlijk eten. Maar een mix van dit alles is uniek. Die vind je bij Juni Café en Impact Kitchen.

Taste of Waste is een avondvullend diner met blinde proeverijen, ‘geredde gerechten’ en een bord vol verhalen.

Kijk hier voor meer informatie en kaartjes.

Change of Waste
Donderdag 3 oktober
20.00 – 22.00 uur

“Hagenaar zamelt slechts tien kilo gft-afval in.” Dit stond vorig jaar geschreven in de kranten die vervolgens vast door velen met groenteresten en fruitschillen erin werden weggegooid. Hoewel gft-scheiding van cruciaal belang is voor een circulaire samenleving, is het waarschijnlijk geen onderwerp waarvoor je meteen op je fiets springt en naar Het Nutshuis rijdt. Maar wat als je de wonderlijke werking van wormenhotels en Bokashi vlak voor je neus kunt zien?

In Change of Waste komen Haagse beleids- en gangmakers samen om hun vruchtbare plannen te pitchen en jou in beweging te brengen om bewuster om te gaan met je organische afval.

Kijk hier voor meer informatie en kaartjes.

TransitieCinema
Vrijdag 4 oktober
18.00 – 22.00 uur
Een veganistische maaltijd van Juni Café, een vertoning van een in het oog springende documentaire en een Q&A met gasten. Dat is het vertrouwde TransitieCinema-concept waarvan de bezoeker ook tijdens het All About Food Festival kan genieten.

In de film Just Eat it: A Food Waste Story (2014) eet het Canadese filmmakerskoppel Rustemeyer en Baldwin een half jaar lang voedsel dat anders zou worden weggegooid – met alle schokkende en (grafisch vormgegeven) inzichten als resultaat.

Kijk hier voor meer informatie en kaartjes.

Ontbijt met de buren
Zaterdag 5 oktober
9.30 – 11.00 uur
Als afsluiting van het All About Food Festival organiseren we op zaterdagochtend 5 oktober een ontbijt met de buren in onze sfeervolle Nutstuin. Je hoeft niet om de hoek van Het Nutshuis te wonen om je buur te voelen; iedereen die voedselverspilling wil tegengaan, het leuk vindt om bevlogen stadsgenoten te ontmoeten en openstaat voor tips om bewuster om te gaan met eten, is om 9.30 uur (inloop vanaf 9.15 uur) welkom bij dit gratis ontbijt.

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor het ontbijt.

Het All About Food Festival is een samenwerking tussen Het Nutshuis, Juni Café, Impact Kitchen, Duurzaam Den Haag, TransitieCinema en Conscious Kitchen.

X